Oksensitte Jupiteria

 

Ensi-ilta 27.7.2016, Täydenkuun tanssit -festivaali, Pyhäjärvi
Koreografi Elina Pirinen
Valosuunnittelu
Jani-Matti Salo
Pukusuunnittelu
Kaija Maunula
Äänisuunnittelu Miksa Koponen
Dramaturgia
Heidi Väätänen
Esiintyjät
Henri Haakana, Atte Herd, Helmi Järvensivu, Laura Kallas, Anna Laakso, Anni Pilhjärta, Elina Tähtelä ja Aino Voutilainen
Oksensitte Jupiteria muljauttaa kunnianhimoisesti ja hauskasti käsityksesi näyttämötaiteesta. Esitys on piilotajunnassa liikkuva live-runoteos, jonka koreografi Elina Pirinen on luonut Tanssiteatteri Rimpparemmille.

Teos rakentuu tarkasti tyylitellystä puhevyörystä, jonka Pirinen on estetisoinut ja paisuttanut esiintyjien henkilökohtaisten tekstien pienistä yksityiskohdista. Totuuden ja fantasian välillä liikkuvaa tekstimassaa voimistaa kauneudessaan kuvataiteellinen valopinta ja livenä kuultava klassinen pianomusiikki. Avaimena Jupiterin ytimeen ei ole tarkastella, mitä se on taidemuotona vaan, mitä jännittävyyksiä tapahtuu sisuskaluissasi kohdatessasi tämän esityksen.

Pirisen lähtökohtana teokselle on ollut palauttaa tanssitaiteen näyttämölle ihmisyys etäisen ruumiillisuuden sijaan. Hän villitsee käsityksiä koreografiasta, tanssista, liikkeestä ja teatterista hyödyntämällä kielen ja äänen virtaa ja oikkuja.


Elina Pirinen (s. 1981) on yksi kansainvälisesti kiinnostavimmista suomalaisista koreografeista. Visionäärisen Pirisen ihanteena on ajattelun virtuositeetti, kohtuuttomat ratkaisut näyttämöllä ja pimeä huumori. Hänet on palkittu mm. Kritiikin kannukset -palkinnolla 2014 sekä eurooppalaisen koreografian pääpalkinnolla Prix Jardin d'Europe 2015.

 

 

Esityksen kesto n. 45 min 

 

Kuvankäsittely: KuohuDesign